top of page
  • Bizerotalazım YouTube
  • Bizerotalazim Instagram
  • Bizerotalazim Facebook
  • Bizerotalazim Twitter
  • Yazarın fotoğrafıBize Rota Lazım

Karavanda Güneş Enerjisi Nasıl Çalışır ve Akü Seçimi Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 24 Mar 2023

Lityum, AGM ve Jel aküler dahil olmak üzere karavan güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan farklı akü türleri mevcut. Peki ama bu aküler nasıl doluyor, hangi akü daha verimli, nasıl seçmeliyim? Güneş panelleri, solar şarj kontrolörleri ve akü bankaları dahil olmak üzere bir karavanda solar sistemin nasıl çalıştığını yazımızda anlattık.

Akü seçiminde bize göre en önemli faktör kullandığınız buzdolabı tipi. 3 sistem veya kompresörlü buzdolabına göre akü tercihiniz değişmeli.

Karavanda Güneş Enerjisi Sistemi Nasıl Çalışır?

Temel olarak, karavanlardaki güneş sistemi, güneş panelleri, solar şarj kontrolörü (yani voltaj düzenleyici diyebiliriz) ve bir akü bankasından oluşur. Güneş panelleri karavanın çatısına monte edilir ve güneşten gelen enerjiyi yakalar. Solar şarj kontrolörü, güneş panellerinden akü bankasına akan enerji miktarını düzenleyerek akünün aşırı şarj edilmemesini veya hasar görmemesini sağlar. Akü bankası, güneş panelleri tarafından toplanan enerjiyi depolar ve karavandaki çeşitli cihazlara ve elektronik cihazlara güç sağlar.


Güneş ışığı ve ısısı ile birlikte, güneş panelleri elektrik üretir ve bu elektrik solar şarj kontrolörüne akar. Solar şarj kontrolörü, paneller tarafından üretilen enerji miktarını ve akü bankasının şarj durumunu izler. Akü bankası tam olarak şarj edilmemişse, solar şarj kontrolörü enerjinin akü bankasına akmasına izin verir. Akü bankası tamamen şarj olduğunda, solar şarj kontrolörü aşırı şarjı ve akünün zarar görmesini önlemek için akü bankasına herhangi bir ek enerjinin akmasını önleyecektir.


Güneş panelleri tarafından üretilen ve akü bankasında depolanan enerji miktarı, güneş panellerinin boyutu, adeti, mevcut güneş ışığı miktarı ve akü bankasının kapasitesi ve cinsi dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olacaktır. Karavandaki ihtiyaçlarınızı yani bu sistemi hangi cihazların kullanacağını belirleyip ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli enerji sağlayabilecek bir sistem seçmek önemlidir.




Karavanda Kullanılan En Popüler Akü Çeşitleri Nelerdir?


Karavanlarda yaygın olarak kullanılan farklı akü türleri mevcut. Hadi gelin bu akülerin özelliklerine bakalım.


  • Lityum Akü: İlk olarak, üstün performansları ve daha uzun ömürleri nedeniyle şu anda karavanlarda kullanılan en popüler akü türü olan Lityum-iyon (Li-ion) akülerle başlayalım. Lityum-iyon aküler geleneksel kurşun-asit akülerden çok daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir, bu da daha küçük bir alanda daha fazla enerji depolayabilecekleri anlamına gelir. Ayrıca çok daha hafiftirler, bu da onları ağırlığın önemli olduğu karavanlar için ideal kılar. Li-ion aküler ayrıca diğer akü türlerine göre daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Geleneksel akülere göre daha fazla kez şarj ve deşarj edilebilirler, bu da onları karavanlarda sık kullanım için ideal hale getirir. Ayrıca daha yüksek şarj verimliliğine sahiptirler, yani diğer akü türlerine göre daha hızlı şarj edilebilir ve şarjlarını daha uzun süre tutabilirler.


  • AGM Akü: Şimdi de bir tür kurşun-asit akü olan AGM akülerden (Absorbed Glass Mat) bahsedelim. Bu aküler, aküdeki asidi süspanse etmek için jel benzeri bir madde kullanır, bu da sızıntı veya dökülme olasılığını azaltır. Ayrıca titreşime karşı daha dayanıklı olduklarından karavanlar için popüler bir seçimdir. AGM aküler aynı zamanda bakım gerektirmez, yani geleneksel kurşun-asit aküler gibi düzenli kontrol veya doldurma gerektirmezler.


  • Jel Akü: Son olarak, Jel aküler de kurşun-asit aküler olmaları bakımından AGM akülere benzer, ancak sıvı elektrolit yerine asidi süspanse etmek için jel benzeri bir madde kullanırlar. Jel aküler de bakım gerektirmez ve uzun ömürlüdür, ancak şarj ve deşarj konusunda Li-ion akülere göre daha az verimlidirler.


Hangi Akü'yü Tercih Etmeliyim?


Karavanınızda hangi aküyü kullanacağınıza karar verirken ağırlık, yer, maliyet ve karavanınızı ne sıklıkla kullanacağınız gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Karavanınızı sık sık veya uzun süreler boyunca kullanmayı planlıyorsanız, daha uzun kullanım ömrü ve üstün performansı nedeniyle bir Li-ion akü en iyi seçim olabilir. Ağırlık söz konusuysa, Li-ion aküler de iyi bir seçenektir çünkü diğer akü türlerinden çok daha hafiftirler. Ancak maliyet söz konusuysa AGM aküler ve Jel aküler genellikle Li-ion akülerden daha uygun fiyatlıdır.


Akü seçiminde bize göre en önemli faktör kullandığınız buzdolabı tipi. Bildiğimiz üzere karavanlarda 3 sistem veya kompresörlü buzdolabı kullanılmakta. Yukarıda bahsettiğimiz AGM ve Jel aküler yaşam aküsü olarak geçtiği için daha çok 3 sistem buzdolapları ile verimli çalışmaktadır. Çünkü bu buzdolapları 220V veya gaz ile çalıştığı için akünüze bir etkisi olmayacaktır. Eğer buzdolabınız kompresörlü ise bizim tavsiyemiz Lityum akü tercih etmeniz. Çünkü kompresörlü buzdolapları 220V veya 12V ile çalışmaktadır. Eğer 12V ile kullanmak isterseniz Lityum akü bizi mutlu ettiği gibi sizi de mutlu edecektir.


Seçtiğiniz akü türünün ihtiyacınız olan güneş enerjisi sistemi türünü etkileyeceğini de unutmamak gerekir. Bir Li-ion akü, geleneksel bir kurşun-asit aküden farklı bir şarj profili gerektirir, bu nedenle seçtiğiniz akü türüyle uyumlu bir güneş enerjisi sistemi seçtiğinizden emin olun.

333 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page